History

History

— English below —

In het vierde lustrumjaar van De Chemische Binding (1988) bedacht de toenmalige lustrumcommissie een heel speciale lustrumactiviteit: een tweedaags sporttoernooi voor alle chemieverenigingen van Nederland. Er deden zes verenigingen mee: Proton, Alembic, Japie, Sigma, CDL, Oldenburg (Duitsland) en De CB. Het toernooi bestond uit voetbal, basketbal, volleybal, badminton en een hardloopwedstrijd. Het was een zeer geslaagd evenement, dat werd gewonnen door De CB. Al tijdens de sportdagen werd door Proton aangeboden om de volgende editie van de ONCS te organiseren. Een traditie was geboren.

In de jaren die volgden, werden de ONCS langzaam een steeds groter evenement waaraan steeds meer mensen meededen. In 1991 bij Sigma deden al elf verenigingen mee en werd het aantal sporten uitgebreid tot voetbal, tennis, volleybal, basketbal, tafeltennis, schaken en touwtrekken.

In 1992 was de organisatie van de ONCS weer in handen van Groningen en werd de vijfde verjaardag gevierd. Het werd een spannende strijd, omdat Sigma voor de derde keer de beker wilde veroveren, maar het was De CB die dit voorkwam en voor de zoveelste keer won de organiserende vereniging de ONCS. Als extra sport werd er nog gefierljept, en deze sport werd gewonnen door een niet-Fries uit Utrecht.

Ook werden in 1992 de sporten hockey en de niet onbelangrijke bierestafette toegevoegd. Op dit laatste onderdeel leek het een strijd te worden tussen VCSVU en Japie, maar als twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. De CB ging er stilletjes met de winst vandoor.

In de periode hierna trok de traditie der ONCS door heel chemisch Nederland. Opmerkelijk is dat tot 2000 nooit dezelfde vereniging twee keer achter elkaar gewonnen had. De CB maakte hier in 2000-2001 een einde aan, toen zij zowel thuis als bij Nicolas Appert de wisselbeker in ontvangst namen. Met deze winst, en weer een nieuwe naam op de wisselbeker, was de wisselbeker die in 1988 aangeboden was door de KNCV vol. De Chemische Binding mocht de beker houden, omdat zij op dat moment de meeste ONCS gewonnen hadden. In 2002 heeft Japie een nieuwe wisselbeker gekocht en mocht na het sporttoernooi zijn naam er als organisator en winnaar meteen weer in graveren.

In 2003 werden de ONCS weer in Groningen gehouden, onder het thema ‘Jump in the daip’, in 2004 in Enschede onder het thema ‘En leuk, en gaaf, Enschede’ in 2005 weer in Eindhoven onder het thema ‘Nevermind the chemistry’, in 2006 in Nijmegen onder het thema ‘PrONCStuk aan de Waal’ en in 2007 vonden de sportdagen plaats met het thema ‘Hel(d) van het Noorden’ te Groningen, waar Japie voor de vierde achtereenvolgende keer gewonnen heeft.

In 2008 was Utrecht aan de beurt om van dit grote sport evenement een spektakel te maken. Zij deden dit met het thema ‘van de Dom in de Gracht’. En de gracht ging ze inderdaad in… En zoals ze bij Japie altijd zeggen: als PSV kampioen wordt, wordt Japie het ook, dat lijkt te kloppen, want ook in 2008 wonnen ze de ONCS voor de vijfde opeenvolgende keer.

In 2009 mochten de technologen uit Enschede de 21e editie van de sportdagen organiseren. Het thema dit jaar was ‘Fata Morgana, een Oosters sprookje’. En een sprookje werd het, niet voor PSV, want AZ streek met de eer landskampioen te worden, maar wel voor Japie. Zij zette haar zegereeks door en won voor de zesde keer op rij en voor de zevende keer de ONCS.

In 2010 was het wederom aan de Eindhovenaren om de organisatie op zich te nemen. Dit liep onder het motto ‘Back to Basics, when sports began’ uit op een deceptie want Sigma ging er met de eer vandoor. Toch heeft iedereen zich weer uitstekend vermaakt.

In 2011 werd de ONCS weer een keer in Amsterdam gehouden worden. Binnen het thema ‘A Chemical Bootcamp’ werd er gestreden om de winst. Uiteindelijk was er een verrassende winnaar: Alembic.

In 2012 was het de beurt aan de Nijmegenaren om de organisatie van de ONCS op zich te nemen. Het thema ‘Heaven and Hell’ zorgde voor een helse competitie om de winst. Door hun daverende opkomst wisten de Sigmanen op eigen grond de overwinning naar zich toe te slepen.

De CB had de eer om het 5e lustrum van de ONCS in 2013 te mogen organiseren. Met het thema ‘Echte wetenschap, In je element’ waren de Sigmanen echt in hun element en gingen zij, voor het tweede jaar op rij, met winst op zak naar huis.

Onder het thema ‘From Witchery to Chemistry’ organiseerde Alembic in 2014 de ONCS in Enschede.  Na vele betoverende duels werd het een nek-aan-nek race. De magische goudgele brouwsels hadden blijkbaar een positief effect, waardoor Alembic met 1 punt verschil won van Sigma. Japie, die wellicht iets teveel goudgele brouwsels geconsumeerd had, werd derde met een verschil van 4 punten.

In 2015 was Japie gebrand om de cup in eigen huis te houden. Van tevoren werden de tegenstanders al bang, want het was weer zover: ‘als PSV kampioen wordt, wordt Japie het ook’ bleek jaren terug te kloppen en dit jaar weer. Met het thema ‘Survival of the Fittest’ bleek het gat een stuk groter te zijn dan het jaar daarvoor: Japie had met liefst 18 punten verschil Alembic van de troon gestoten.

De organisatie van het toernooi vond in 2016 in de hoofdstad plaats, waar het niet de Amsterdammers zelf, maar de Nijmegenaren waren die er met de winst van door gingen.

Na de overwinning namen ze de organisatie over, waar ze in 2017 onder het thema ‘The Schrödinger Games’ in eigen huis werden afgetroefd door Alembic.

Het toernooi veranderde in 2018 in een heus circus, en wel in het midden van het land. In het sportcentrum bij het stadion van FC Utrecht was het wederom Alembic die er won in het ‘Cirque du Valence’.

In 2019 was het wederom Alembic die de overwinning kon vieren. In eigen huis wonnen zij de editie met als thema ‘Game of electhrones, a song of anodes and cathodes’.

Voor het eerst sinds de start van de ONCS was er in 2020 wegens de coronacrisis geen nieuwe editie van het mooiste evenement van het jaar. De commissie van de CB had hard gewerkt aan het thema ‘Pirates of the equilibrium’, maar helaas mocht het niet zo zijn. Dit was helaas ook zo voor de commissie van Japie, zij hadden hard gewerkt aan de editie van 2021 met het thema ‘Lost on an entropical island’.

Na 2 jaren van geen ONCS mocht het dan eindelijk weer. De commissie van 2022 heeft hard gewerkt aan de editie met het thema ‘Into the Aminozone’. De commissie bestond uit Proton en CODON leden. Na een felle strijd in en om stadion de Galgenwaard was het Sigma die er met de winst vandoor ging met een minimaal verschil van 1 punt op Japie die tweede werd.

In 2023 was Wageningen aan de beurt om de ONCS te organiseren. NA, CODON en Alchimica sloegen de handen in één om dit te bereiken. Hier gingen de Sigmanen met hun tweede overwinning op rij ervandoor, met het thema ‘Wurst CaseIn Scenario’.

–English–

In the fourth lustrum year of De Chemische Binding (1988), the Lustrum Committee devised a very special anniversary activity: a two-day sports tournament for all chemical associations in the Netherlands. Six associations took part: Proton, Alembic, Japie, Sigma, CDL Oldenburg (Germany) and De CB. The tournament consisted of football, basketball, volleyball, badminton and a running contest. It was a very successful event, which was won by De CB. Already during the sports days, Proton offered to organize the next edition of the ONCS. A tradition was born.