History

Available in Dutch only

In het vierde lustrumjaar van De Chemische Binding (1988) bedacht de toenmalige Lustrumcommissie een heel speciale lustrumactiviteit: een tweedaags sporttoernooi voor alle chemieverenigingen van Nederland. Er deden zes verenigingen mee: Proton, Alembic, Japie, Sigma, CDL ,Oldenburg (Duitsland) en De CB. Het toernooi bestond uit voetbal, basketbal, volleybal, badminton en een hardloopwedstrijd. Het was een zeer geslaagd evenement, dat werd gewonnen door De CB. Al tijdens de sportdagen werd door Proton aangeboden om de volgende editie van de ONCS te organiseren. Een traditie was geboren.

In de jaren die volgden, werden de ONCS langzaam een steeds groter evenement waaraan steeds meer mensen meededen. In 1991 bij Sigma deden al elf verenigingen mee en werd het aantal sporten uitgebreid tot voetbal, tennis, volleybal, basketbal, tafeltennis, schaken en touwtrekken.

In 1992 was de organisatie van de ONCS weer in handen van Groningen en werd de vijfde verjaardag gevierd. Het werd een spannende strijd, omdat Sigma voor de derde keer de beker wilde veroveren, maar het was De CB die dit voorkwam en voor de zoveelste keer won de organiserende vereniging de ONCS. Als extra sport werd er nog gefierljept, en deze sport werd gewonnen door een niet-Fries uit Utrecht.

Ook werden in 1992 de sporten hockey en de niet onbelangrijke bierestafette toegevoegd. Op dit laatste onderdeel leek het een strijd te worden tussen VCSVU en Japie, maar als twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. De CB ging er stilletjes met de winst vandoor.

In de periode hierna trok de traditie der ONCS door heel chemisch Nederland. Opmerkelijk is dat tot 2000 nooit dezelfde vereniging twee keer achter elkaar gewonnen had. De CB maakte hier in 2000-2001 een einde aan, toen zij zowel thuis als bij Nicolas Appert de wisselbeker in ontvangst namen. Met deze winst, en weer een nieuwe naam op de wisselbeker, was de wisselbeker die in 1988 aangeboden was door de KNCV vol. De Chemische Binding mocht de beker houden, omdat zij op dat moment de meeste ONCS gewonnen hadden. In 2002 heeft Japie een nieuwe wisselbeker gekocht en mocht na het sporttoernooi zijn naam er als organisator en winnaar meteen weer in graveren.

In 2003 werden de ONCS weer in Groningen gehouden, onder het thema ‘Jump in the daip’, in 2004 in Enschede onder het thema ‘En leuk, en gaaf, Enschede’ in 2005 weer in Eindhoven onder het thema ‘Nevermind the chemistry’, in 2006 in Nijmegen onder het thema ‘PrONCStuk aan de Waal’ en in 2007 vonden de sportdagen plaats met het thema ‘Hel(d) van het Noorden’ te Groningen, waar Japie voor de vierde achtereenvolgende keer gewonnen heeft.

In 2008 was Utrecht aan de beurt om van dit grote sport evenement een spektakel te maken. Zij deden dit met het thema ‘van de Dom in de Gracht’. En de gracht ging ze inderdaad in… En zoals ze bij Japie altijd zeggen: als PSV kampioen wordt, wordt Japie het ook, dat lijkt te kloppen, want ook in 2008 wonnen ze de ONCS voor de vijfde opeenvolgende keer.

In 2009 mochten de technologen uit Enschede de 21e editie van de sportdagen organiseren. Het thema dit jaar was ‘Fata Morgana, een Oosters sprookje’. En een sprookje werd het, niet voor PSV, want AZ streek met de eer landskampioen te worden, maar wel voor Japie. Zij zette haar zegereeks door en won voor de zesde keer op rij en voor de zevende keer de ONCS.

In 2010 was het wederom aan de Eindhovenaren om de organisatie op zich te nemen. Dit liep onder het motto ‘Back to Basics, when sports began’ uit op een deceptie want Sigma ging er met de eer vandoor. Toch heeft iedereen zich weer uitstekend vermaakt.

In 2011 werd de ONCS weer een keer in Amsterdam gehouden worden. Binnen het thema ‘A Chemical Bootcamp’ werd er gestreden om de winst. Uiteindelijk was er een verrassende winnaar: Alembic.

In 2012 was het de beurt aan de Nijmegenaren om de organisatie van de ONCS op zich te nemen. Het thema ‘Heaven and Hell’ zorgde voor een helse competitie om de winst. Door hun daverende opkomst wisten de Sigmanen op eigen grond de overwinning naar zich toe te slepen.

De CB had de eer om het 5e lustrum van de ONCS in 2013 te mogen organiseren. Met het thema ‘Echte wetenschap, In je element’ waren de Sigmanen echt in hun element en gingen zij, voor het tweede jaar op rij, met winst op zak naar huis.

Onder het thema ‘From Witchery to Chemistry’ organiseerde Alembic in 2014 de ONCS in Enschede.  Na vele betoverende duels werd het een nek-aan-nek race. De magische goudgele brouwsels hadden blijkbaar een positief effect, waardoor Alembic met 1 punt verschil won van Sigma. Japie, die wellicht iets teveel goudgele brouwsels geconsumeerd had, werd derde met een verschil van 4 punten.

In 2015 was Japie gebrand om de cup in eigen huis te houden. Van tevoren werden de tegenstanders al bang, want het was weer zover: ‘als PSV kampioen wordt, wordt Japie het ook’ bleek jaren terug te kloppen en dit jaar weer. Met het thema ‘Survival of the Fittest’ bleek het gat een stuk groter te zijn dan het jaar daarvoor: Japie had met liefst 18 punten verschil Alembic van de troon gestoten.

Jaar Organisator Winnaar
1988 De CB De CB
1989 Proton Sigma
1990 TG TG
1991 Sigma Sigma
1992 De CB De CB
1993 ACD/VCSVU ACD
1994 Nicolas Appert Sigma
1995 Alembic Alembic
1996 Japie Proton
1997 Sigma VCSVU
1998 Proton Proton
1999 VCSVU Nicolas Appert
2000 De CB De CB
2001 Nicolas Appert Nicolas Appert
2002 Japie Japie
2003 De CB De CB
2004 Alembic Japie
2005 Japie Japie
2006 Sigma Japie
2007 De CB Japie
2008 Proton Japie
2009 Alembic Japie
2010 Japie Sigma
2011 VCSVU Alembic
2012 Sigma Sigma
2013 De CB Sigma
2014 Alembic Alembic
2015 Japie Japie
2016 ACD Sigma
2017 Sigma Alembic
2018 Proton Japie
2019  Alembic ???
2020 De CB ???